טיפול CBT הוא טיפול נפוץ מאוד בתחום הפסיכולוגיה והפסיכותרפיה. הוא נחשב לטיפול המוצלח ביותר בתחום זה ונבדל משיטות טיפול פסיכולוגיות רבות בהיותו דוגל בשילוב בין חשיבה, התנהגות ופעולות אקטיביות לטובת השגת התוצאה הרצויה. הטיפול הנו קצר מועד ונמצא תחת מחקרים ושיפוצים באופן מתמיד בכל רחבי העולם. הוא נחשב לטיפול יעיל מאוד, נוח למטופל ומאתגר את המטפל לשפר ולייעל את טכניקות העבודה שלו והכרתו עם המטופל כדי להשיג את התוצאות הרצויות. הפירוש של CBT הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. אנחנו כאן כדי לתת לכם מספר טיפים ונקודות מידע אודות טיפול זה, מתי הוא יהיה יעיל ואיך מתבצע הטיפול.
מעט על ההיסטוריה של השיטה כדי להבין היכן היא עומדת כיום:
התפתחות שיטת טיפול CBT נעשתה בכמה שלבים לאורך השנים. השלב הראשון היה במהלך שנות ה-60 שמטפלים וחוקרים רבים היו ספקניים לגבי יעילות שיטות הטיפול השונות שהיו קיימות ומקובלות באותה התקופה. הם החלו לייצר טיפולים המכוונים לשינוי התנהגותי. לאחר מכן השיטה התפתחה והביאה עמה מושגים חדשים וטכניקות לגבי מחשבות לא אדפטיביות והקשר שלהן לרגשות שלנו. השלב הבא בהתפתחות של הCBT כבר היה פורץ דרך בצורה משמעותית. בשלב זה החלו לעשות שימוש בתורות רוחניות כמו הבודהיסטיות ובאמצעות אמונות שונות החלו לחקור את הנושא ולייצר כלים ושיטות טיפול המבוססות על השילוב בין קבלה לשינוי. מכאן התפתחו שיטות טיפול שונות המשתייכות לקשת הטיפולים של CBT: ממיינדפולנס, דרך טיפול דיאלקטי-התנהגותי ועוד.
מתי טיפול CBT יהיה יעיל?
טיפולי CBT מתאימים גם לילדים, גם לבני נוער וגם למבוגרים. השיטה הוכחה כיעילה לכל שכבת גיל ולכל אדם, מכל מגדר ואינספור אנשים בעלי אופי שונה, רקע משפחתי שונה וחוויות שונות שעברו. פעם אחר פעם טיפולי CBT הוכחו כיעילים ואלו הם רק חלק מהמקרים בהם כדאי לטפל באמצעות CBT:
- טיפול בחרדות ופוביות.
- טיפול בהתקפי חרדה ולחצים.
- טיפול בטראומה.
- טיפול בכעסים.
- בעיות שינה.
- טיפול בדיכאון ועצבות.
- חרדות מסוגים שונים: חרדות מבחנים, בנהיגה, נטישה ועוד.
- בעיות קשב ועיצוב.
- הערכה עצמית נמוכה.
- בעיה של דחיינות.
- טיפול בהתמכרויות שונות.
- התגברות על אבל.
- התגברות על משברים שונים
- ועוד…
כיצד עובד טיפול CBT וכמה זמן הוא אורך?
המטרה של טיפול CBT היא לתת מענה למטופלים בטווח זמן קצר. אורך הטיפול יהיה בממוצע בין 10 ל-15 מפגשים אם כי ישנם טיפולים קצרים יותר וטיפולים ארוכים יותר בהתאם למצב המטופל, למקרה האישי שלו ולאיכות המטפל כמובן. במהלך הטיפול ינסה המטפל להבין לעומק את דרכי חשיבתו של המטופל, לנסות לשנות את התפיסות שלו בנוגע לנושאים מסוימים ולסייע לו לייצר כלים מחשבתיים והתנהגותיים שיעזרו לו להתמודד עם הבעיה ולצלוח אותה גם באופן עצמאי כשהוא מתמודד אתה לאחר השלמת הטיפול וללא המטפל לצידו.