כתיבה אקדמית שונה לחלוטין מכתיבה אחרת (שיווקית, ספרותית וכו') מבחינת מהותו של הטקסט. כאשר מרבית הטקסטים מיועדים למטרות כגון בידור, שעשוע או מכירה, הרי שעבודה אקדמית מיועדת להוכיח טענה כלשהי ועל כן תיצמד לעובדות בלבד ותיכתב בצורה יבשה ואף טכנית משהו, בלא דימויים או מטאפורות שאינם נחוצים להעברת הרעיון, תוך הכללה של הערות שוליים המצדדות בנכתב בטקסט ומחזקות אותו. בעבודה אקדמית, בפרט בתואר ראשון, כל משפט צריך להיות מבוסס על מקורות אקדמיים ואין מקום לכתוב דברים על סמך ידע אישי או חיפוש כללי בגוגל, בשונה מכתיבה שיווקית למשל, שם ניתן לא להסתמך על מקורות כלשהם.
עצות חשובות לכתיבה מוצלחת של עבודה אקדמית
קראו את הדברים שלהלן על-מנת להבין טוב יותר איך לכתוב עבודה אקדמית:
ניסוח ברור
בשונה מכתיבה שיווקית או כתיבה יצירתית, הרי שבעת כתיבת עבודה אקדמית אין לכלול מליצות או כתיבה בלתי רשמית או בלתי עניינית: על הניסוח להיות ענייני ונהיר, ממוקד בנושא העבודה וללא הבעת דעה אישית, אלא אם מדובר בדרישה לכתיבה העבודה, וגם אז יש לכלול הצהרה מראש כי מדובר בדעה אישית של כותב העבודה.
דקדוק
אלו שאינם מורגלים לעומק בכתיבה נוטים לנסח משפטים מסורבלים וארוכים, בלא סימני פיסוק או מבנה תחבירי הגיוני. גם כאשר אתם מנסים להעביר נכונות של טענה מוצדקת היותר, הרי שאם היא אינה מנוסחת כראוי ובאופן קריא וברור, הרי שמטרת העבודה לא הושגה. הקפידו לתכנן מראש את מבנה הכתיבה, לחלק את העבודה לנושאים (ותת-נושאים, במידת הצורך) ואז לכתוב באופן ממוקד אודות כל אחד מהם ובנפרד. בנוסף, רצוי להעביר את העבודה שלכם לבדיקתו של חבר יודע-דבר או אפילו לאיש מקצוע טרם ההגשה הסופית. מעבר של זוג עיניים נוספות על החומר אינו יכול להזיק.
מסקנות
בזמן קביעת עובדות או הסקת מסקנות, הקפידו שלא להיות נחרצים יתר על המידה, ובעיקר כאשר מדובר על עבודה בתחום מדעי החברה; וודאו שמסקנותיכם אינם דטרמיניסטיות או סופיות. כאשר אתם קובעים עובדה מסוימת, וודאו כי היא מגובה בהערות שוליים מתאימות וכאשר אתם מגיעים למסקנה מסוימת, וודאו שהיא נתמכת במספיק עובדות נכונות – ואפילו אז רצוי שתסייגו את הדברים בהתאם. כך למשל, ביטויים כמו: מעבר לכל ספק, ידוע לכל, מחקרים רבים מצאו שוכיו"ב אינם מקובלים בכתיבה אקדמיית ויזכו לתגובה נזעמת מבודק העבודה. עדיף תמיד להסתמך על מי שאומר זאת – למשל: ע"פ נבות (2004) פרסומות טלוויזיה מהוות גורם ראשון במעלה לצריכה עודפת של דברי מתיקה.
אל תמהרו
על אף שהדובר עשוי לנגוד את הרוח הסטודנטיאלית הטיפוסית המוכרת של ימינו, רצוי להתחיל בכתיבת העבודה מספיק זמן מראש, על-מנת שלא יופעל עליכם לחץ של זמן וכדי שתספיקו לבצע את העבודה ביסודיות וברוגע. ישנה סיבה נוספת להתחיל את הכתיבה מוקדם ככל האפשר: ככל ש"תישנו" ו"תשבו" על שאלת המחקר זמן רב יותר, כך תגיעו למסקנות רבות יותר וייתכן שיעלה אצלכם רעיון ייחודי או תוכלו ללמוד על זווית ראייה חדשה בנושא. כדאי גם להתייעץ עם חברים (או איתנו ללא תשלום) לגבי כיווני מחקר אפשריים
אם צריך – היוועצו באנשי מקצוע
אין כל בושה בלקבל עצה או ייעוץ מאנשי מקצוע מתאימים בתהליך כתיבה העבודה. זכרו שקיים מאגר נרחב של ידע, הכולל שנים רבות של מומחיות וניסיון. אל תוותרו על כל השפע הקיים הזה. ייתכן שהסיוע המקצועי שתקבלו יחסוך לכם עוגמת נפש רבה וימנע בחירת נושא שקשה למחקר ולחלופין יהפוך את העבודה שלכם מעבודה בינונית לעבודה מצוינת.