הכספים שמועברים מדי שנה לסטודנטים ברחבי הארץ דרך מלגות נמדדים בעשרות מליוני שקלים ואולי אפילו יותר מזה. המלגות השונות מתחלקות לפי סוגים ומי שממן את אותן המלגות הן קרנות, עמותות, גופים שונים, העיריות, הממשלה ומשרד הביטחון. למעשה, מנתונים עולה כי למעלה מ-60% מהסטודנטים הלומדים בישראל מנסים את מזלם ומגישים בקשה למגה כאשר בסופו של דבר למעלה מ-40% מהסטודנטים מקבלים אישור ואכן לימודיהם מסובסדים על ידי מתן מלגה כזו או אחרת.
יש למעלה מ-300 סוגי מלגות כאשר החלוקה מתייחסת בין השאר למצבו הסוציו אקונומי של הסטודנט, סוג הלימודים בו הוא בחר, מוצא עדתית, סטטוס וכדומה. העניין הוא, שלא כל הסטודנטים מצליחים לקבל מידע מפורט לגבי המלגות שמתאימות להם, מה שמקשה בתהליך. הרי ככל שמגישים את הבקשה למלגה בשלב מוקדם יותר בהתאם לסוג המלגה, כך הסיכוי להיענות בחיוב לבקשה עולה.
מלגות שכדאי להכיר
אחת המלגות הפופלאריות בקרב חיילים משוחררים ניתנת על ידי קרן גרוס. מי שזכאי לקבל את המלגה הם חיילים משוחררים ומסיימי שירות לאומי. סכום המלגה עומד על סכום של עד 4,500 שקלים. מלגה נוספת שכדאי להגיר ניתנת על ידי הקרן לסיוע לסטודנטים מטעם משרד החינוך. סטודנטים עם מסלול לדוקטורט ברפואה, סטודנטים המשלמים שכר לימוד שעולה על 6,000 שקלים בשנה, סטודנטים עם מצב כלכלי בעייתי, סטודנטים המתגוררים בעיירות פיתוח זכאים להגיש בקשה לקבלת המלגה אשר סכומה עומד על ממוצע של 3,000 שקלים. גם האוניבריסטאות, המכללות ומוסדות הלימוד השונים מעניקים מלגות לסטודנטים שנרשמים ללימודים. יש גם פרויקטים של התנדבות למען הקהילה כמו למשל פרויקט פר“ח, ששווה לברר עליהם ולקבל מידע לאחר סיום הפרויקט.